GLORIA  

G L O R I A

 

ART GALLERY AND HOTEL IN LUGANO

 

The theme of the project is architectural reuse/recycling.

 

An ancient palace named Morchino has survived the test of time and lies on a hill close to the city centre of Lugano.

The palace visible today is a building that has grown over the course of centuries, with more and more wings and annexes having been added.

 

A Chapel has been added inside the courtyard. The rectangular wing is the most recently added part, which dates back to the 18th century.

 

The aim of this architecture is to change Morchino Palace into a modern Art Gallery with Ateliers and a Residence for artists.

 

The longer wing has been emptied of existing superior floors and, as a high space, has now become the gallery.

The mobile structure of the wooden furniture is designed specifically for the versatile display of art work.

The Gallery owner’s studio is located on the ground floor and the Art warehouse is underground, where one also finds the Caveau.

 

The decorated rooms and salons in the central wing of the palace have been maintained in their original formand are now used as administration offices and as a research centre.

 

The east wing of the palace is residential: The Art House.

This is a new way of considering a gallery owner’s house, which in this project is shared with two other independent rooms, a spacious living room and a large kitchen.

 

The living room is also the music room of the gallery, and has a direct entrance using the old chapel door.

There is an exhibition altar with a high catwalk upstairs.

 

There is a public courtyard in which one finds a bar and a bookshop, connected to the gallery entrance.

 

concept
concept
level -1
level -1
atmosphere
atmosphere